Cégnév változás - cégmódosítás

A cégalapítással kapcsolatos előírások vonatkoznak a cég nevének megváltoztatására is. Ez generálklauzula, azaz általános szabály.

 Fontos tudni, hogy 2012. március 1. óta az ellenjegyző ügyvédeknek minden cégnevet kötelesek alaposan megvizsgálni. Ha az nem felel meg a hatáylos előírásoknak, akkor új cégnevet kell választanunk. A cégnévváltoztatás illetéke alapilletéknek minősül, így 15 ezer + 3 ezer Ft illetéket kell összesen fizetnünk.

Generális szabály, hogy a cég nevének változásakor, cégmódosításkor ugyanazokat az előírásokat kell figyelembe, mint cégalapításkor. Cégnévről szóló cikkünk. 2012. március 1-től minden cégmódosítás esetén az ellenjegyző ügyvédnek meg kell vizsgálinia a cégnevet, és ha azt találja, hogy az nem felel meg a hatályos előírásoknak, akkor meg kell azt változtatni. Ha nincs a cégnek a cégjegyzéken átvezetendő cégmódosítása, akkor legkésőbb 2003. február 1-ig kell a cégnéven a módosítást elvégezni.

A cégnévváltozás illetéke alapszintű cégmódosítási illetéknek számít, ami 15.000 forint, ez mellett 3.000 forint illeték fizetendő.

eCégbázis © 2012-2013 - Minden jog fenntartva - Whole World Consulting Kft. Budapest